Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Unovčite digitalni BON22 v trgovinah Mladinske knjige.

Bruno Šimleša

Bruno Šimleša: »Kaj je ljubezen in kaj to ni«

Kaj je ljubezen? Odgovarja priznani strokovnjak s področja medosebnih odnosov.

Vprašanje, ki je staro vsaj toliko kot človeštvo, je vedno dobivalo takšne ali drugačne odgovore. V današnjem času, ko se o ljubezni piše več kot kadar koli prej, pa po mnenju hrvaškega strokovnjaka za ljubezen Bruna Šimleše le malokdo zna zares ljubiti.

»Malokdo zares ljubi, in to tako, da pri tem ne izgubi sebe,« trdi Šimleša. Ljubezen zanj ni kakršno koli čustvo, pač pa najpomembnejše, pravzaprav arija zavesti – in zato ji je posvetil tudi svojo najnovejšo knjigo Resnice in zmote o ljubezni.

Srce je treba naučiti ljubiti

Šimleša poudarja, da moramo v življenju znati odpuščati in čutiti hvaležnost. In če tega ne znamo, se moramo naučiti. Le tako bo srce zdravo – le zdravo srce pa je tisto, ki je zmožno ljubiti. »Če je srce izpolnjeno s praznino, grenkobo, nezadovoljstvom in podobnim, ne bo zmoglo ljubiti,« opozarja Šimleša. Zato je po njegovem mnenju naloga vsakega od nas okrepiti in ozdraviti svoje srce, tako da se ponovno nauči ljubiti.

Kje se naučiti ljubezni?

»Sami ste svoj najpomembnejši življenjski učitelj,« na to vprašanje odgovarja priljubljeni avtor knjig s področja popularne psihologije. »Glavni ste vedno vi, vsi drugi se menjavajo. Življenje priskrbi gradivo, vi pa ga morate usvojiti.« Nihče vas namreč ne more naučiti ljubiti, lahko si pomagate le s pripomočki, s katerimi sami vzgojite svoje srce.

Kaj ni ljubezen?

Ste tudi vi med tistimi, ki mislijo, da brez partnerja ne morejo živeti? To ni ljubezen, pravi Šimleša in dodaja, da takrat, ko ljubimo, čutimo povezanost s smislom, vendar se ne čutimo vezane. »Če v romantičnem odnosu obstaja občutek odvisnosti, v njem zagotovo ni ljubezni. Če čutite, da brez nekoga ne morete živeti, to ni ljubezen.«

Kadar ljubite, zares ljubite, veste, da lahko smiselno živite tudi brez ljubljene osebe, a tega ne želite. Ljudje, ki ljubijo, ljubezni nikoli ne omejijo le na en odnos. Ljudje, ki ljubijo, vedo, da ima ljubezen nešteto obrazov, in se odločajo za zveze z ljudmi, ki jih ljubijo. Tako sebe kot njih.

Šimleševa definicija ljubezni

»Samo biti v zvezi je nesmiselno,« opozarja avtor knjige Resnice in zmote o ljubezni. »Cilj je biti v zdravi zvezi, v kateri si ljubljen, cenjen in sprejet. V zvezi, v kateri se trudita drug drugega razumeti in podpirati pa tudi zares vzburjati, tudi po dvajsetih letih.«

Zato po mnenju Bruna Šimleše ni bistvo v tem, da je na zunaj videti, da imate partnerja. Bistvo je v tem, da vaše srce čuti, da imate ob sebi nekoga, s katerim ste lahko taki, kakršni ste. »To je,« zaključi Šimleša, »tisti pravi uspeh!«

Resnice in zmote o ljubezni
Bruno Šimleša

Pronicljivo, razigrano in duhovito branje o najpogostejših zablodah o ljubezni!

Menu