Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Prijavite se na E-novice Mladinske knjige

Ukrajinska pravljica o strpnosti in sodelovanju 

Ukrajina ni le dežela, kjer divja vojna. Je tudi dežela z bogato kulturo, tudi pravljic. Ena najbolj znanih je Rokavička.  

V slovenščino je to pravljico že pred leti prevedla Kristina Brenkova. Izšla je v več izdajah, ilustriralo jo je več ilustratorjev (za Cicido na primer Zvonko Čoh in Ana Zavadlav).

Za zadnjo, verjetno najbolj znano izdajo Rokavičke pa je čudovite ilustracije prispevala Hana Stupica ter zanje prejela nagrado Hinka Smrekarja. 
 

Ko živali najdejo rokavičko … 

Zgodba pripoveduje o dedku, ki se je s psičkom sprehajal po gozdu in izgubil eno od svojih rokavic. Zagledala jo je miška in si rekla: »To bo domek moj.« Kmalu pa se je izkazalo, da si v toplo in mehko rokavičko želijo še druge živali. Najprej pride žabica Skokica, miška jo sprejme. Nato pridejo lepo po vrsti (in po velikosti) še zajček Dolgouhec pa lisica Zvitorepka, volk Požeruh, merjasec Dolgorilec in medved Kosmatinec.

Kar sedem živali se natlači v čudežno rokavičko, ki sicer poka po šivih, a se ne raztrga. Živali se v njej prav prijetno stiskajo in grejejo! Si je pa rokavičke želel še nekdo: dedek! Doma je ugotovil, da jo je izgubil, zato se je s kužkom vrnil v gozd, da jo poišče. Psiček jo je res našel, živali so se ga ustrašile, »planile iz rokavičke in stekle po gozdu, da so se jim pete kar bliskale«. Dedek pa je bil ves vesel, da je spet našel rokavičko, in ni nikoli izvedel, kaj se je zgodilo z njo. 
 

Ukrajinska Rokavička in naša Mojca Pokrajculja

Ob Rokavički se lahko spomnimo na našo Mojco Pokrajculjo, ki sicer ni imela mehke in tople rokavičke, pač pa čisto dovolj udoben piskrček. Tudi ona je lahko vanj sprejela presenetljivo veliko živali. Morda je bila le za drobec bolj zahtevna, saj je vse po vrsti najprej vprašala, kaj znajo. V Rokavički živali preprosto pridejo in vstopijo – brez pojasnil in obljub. 

Tako pri Mojci Pokrajculji kot tudi pri Rokavički gre za variacijo sicer znanega motiva živalske hišice. Ta se v pravljicah pojavlja kot lobanja, rokavička ali piskrček. Motiv je pogost v baltskih državah, v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji, z Mojco Pokrajculjo pa je očitno dosegel tudi naše kraje.

Živali v rokavički si pomagajo, čeprav so zelo različne.

Zgodba o strpnosti, sprejemanju, pomoči

Rokavička je (tudi) zgodba o tem, kako mala miška vsaj za nekaj časa najde domek zase, a vanj sprejme vse, ki iščejo zavetje. V rokavičko spusti tudi tiste najbolj strašne in krvoločne. Ne glede na vrsto in velikost – živali si pomagajo in se sprejmejo. 
Šibkejši pomagajo močnejšim

Ena od bolj zanimivih podrobnosti pravljice je, da se živali v rokavički zvrstijo po velikosti in moči. Najprej so na vrsti najmanjši in šibkejši (miška, žabica, zajček), šele nato pridejo premraženi veliki »krvoloki«, kamor tako pogosto uvrščamo lisico, merjasca, volka in medveda. Morda je to pomenljiv poklon majhnim živalim, ki v gestah solidarnosti in sprejemanja izkažejo svojo veličino. Priznati pa je treba tudi, da tudi večje živali ne izkoriščajo svoje moči in položaja. 

V Rokavički nam živali pokažejo, kako lahko drug drugemu pomagamo, odpiramo domove in ponudimo zavetje. Včasih z dejanji, včasih pa se to lahko zgodi s pravo besedo ali s pravo pravljico. Ukrajinska Rokavička je gotovo ena takšnih.

Rokavička je že na voljo v norveščini, korejščini in kitajščini. Je tudi del velikega humanitarnega projekta, s katerim bodo ukrajinski otroci lahko brali knjige v materinščini.

Kako se o pravljici pogovarjati z otroki?

Naj si otroci v slikanici najprej ogledajo čudovite ilustracije Hane Stupica. Nato jim preberite pravljico ali pa naj jo bralci začetniki preberejo sami na glas. Potem lahko slikanico ponovno prelistate in dogajanje komentirate ob slikah. Otroku na nevsiljiv način postavite nekaj vprašanj.

 • Katera žival v pravljici ti je najbolj všeč?
 • Kaj bi naredil/a, če bi imel/a tako čudežno rokavico?
 • Si kdaj pomagal/a komu, ki nima doma? Morda brezdomcu?
 • Kaj pa ti: imaš svojo sobo ali si jo deliš z bratci in sestricami? Imaš dovolj prostora ali ti je kdaj tesno?
 • Ali veš, kje leži Ukrajina?
 • Misliš, da so živali v ukrajinskih gozdovih podobne našim?
 • Poznaš ukrajinsko zastavo?
 • Kaj misliš, kaj se je zgodilo z živalmi, ko so morale pobegniti iz rokavičke?
 • Bi lahko našle novo zavetje?
   

Članek je bil objavljen v reviji Pogled

Pogled o različnih vidikih vzgoje in starševstva piše poglobljeno, tehtno in praktično. Zaupanja vredne vsebine pišejo znani slovenski strokovnjaki z različnih področij.
Spoznajte revijo >

Pogled

Pogled lahko pridobite kot brezplačno starševsko prilogo ob naročilu otroških revij Cicido in Ciciban.

Menu