Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Pozitivna polička Damjane Bakarič, 3. del

Pozitivna polička Damjane Bakarič, 3. del

Haruki Murakami, Muriel Barbery, Carloz Ruiz Zafón, Marco Missiroli, Alessandro Baricco so imena piscev, ob katerih mi vedno vztrepeta srce.

In potem se vprašam: Ali so napisali kaj novega, imamo prevedeno novo knjigo?

Med tistimi, ki jih vedno čakam, je Elena Ferrante, pisateljica, ki je napisala Neapeljski cikel štirih knjig – tri imamo že prevedene, zadnjo še čakamo. Mene osebno je zelo navdušila tudi njena knjiga Dnevi zavrženosti (več preberite tukaj), kjer tako izvrstno opiše psihično sesutje 38-letne Olge, ki jo zapusti njen mož, da je bralec ob tem ves naježen. Tako lahko piše le nekdo, ki je bil tam. Ki pozna čustvene stiske, ki pozna življenje.

Dnevi zavrženosti
Elena Ferrante

Osemintridesetletna Olga je mati dveh otrok, ki jo mož zapusti zaradi mlajše ženske. Sledi čustveni prosti pad, neprizanesljiva analiza bolečine, ob kateri bralec ne ostane ravnodušen.

Če vas zanimajo odnosi, odraščanje, prijateljstvo med dvema ženskama, proces življenja, odraščanja, staranja, je Ferrantejeva nujna.

Murakami, japonski pisatelj, je mojster mešanja med fikcijo in realnostjo. Če mi najprej ta ideja ni dišala, sem potem, ko sem prebrala prvo njegovo knjigo, ki mi je prišla v roke, mislim, da je bil to Norveški gozd, povsem spremenila mnenje, pravzaprav sem postala odvisna.

Kronika ptiča navijalca
Haruki Murakami

V tem mojstrskem romanu Murakami poleg značilne teme človeške osamljenosti odpira vprašanji družbene odgovornosti in kolektivne travme, ko spregovori o vojnih zločinih sredi 20. stoletja v severovzhodni Kitajski.

Kronika ptiča navijalca je magična, prva in druga knjiga 1Q84 pa sta nepojmljivo fantastični! Mojster! Bala sem se, da ne bo napisal nobene knjige, saj, kaj bom pa potem? A pisatelj na srečo še piše.

Eleganca ježa, prvenec francoske pisateljice Muriel Barbery, je rahločutna, senzibilna, do potankosti izpiljena zgodba, kjer pisateljica genialno preplete usode treh glavnih protagonistov; na koncu se bralec zjoče in si želi, da bi se vse obrnilo drugače, zato da bi se branje te mojstrovine nadaljevalo v  neskončnost.

Eleganca ježa
Muriel Barbery

Svetovna in slovenska uspešnica o neugledni, a izobraženi hišnici Renée in inteligentni najstnici Palomi iz dobro situirane družine, ki želi na 13. rojstni dan napraviti samomor.

To je knjiga, ki jo, potem, ko jo prebereš do konca, zapreš in strmiš v steno še nekaj časa, medtem ko ti  po licih tečejo solze. Občutiš jo na več ravneh. Po tem romanu je bil posnet tudi film, a mislim, da Barberyjevi ni bil všeč, kot mi je namignila v najinem poletnem intervjuju leta 2016

Senca vetra, Ujetnik nebes in Igra angela so mojstrovine španskega pisatelja Carlosa Ruiza Zafóna. Pokopališče knjig, njegovi izpiljeni junaki ter sila napete zgodbe prikujejo še tako neosredotočenega in od elektronskih naprav odvisnega bralca.

Ujetnik nebes
Carlos Ruiz Zafon

Tretji roman iz cikla Pokopališče pozabljenih knjig, ki se je začel s Senco vetra in predzgodbo Igra angela.

Zafón te ustavi, ker te popelje v svoje zgodbe, enako kot Murakami in Barberyjeva. Uf, noro! Hvala vam, da ste!

Alessandro Baricco z romani Trikrat ob zori, Mr. Gwyn in Svila dokazuje, da je drugačen, poseben, ah, genialen.

Marco Missiroli me je povsem očaral s svojim romanom Opolzkosti v zasebnosti, kjer skozi spolnost in odnos do žensk mojstrsko opiše življenje glavnega protagonista. Psihološko in filozofsko dober roman.

Opolzkosti v zasebnosti
Marco Missiroli

Slogovno sveže, izredno komunikativno delo, v katerem se odkrivanje (temnih plati) seksualnosti pretaka skozi literarno in umetniško (samo)vzgojo.

Menu