Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Pogumne Slovenke Kristina Gorišek Novaković, Minka Govekar in Zofka Kveder, iz knjige Nepozabne

Pogumne ženske, ki so zaznamovale slovenski prostor

Spoznajte tri izjemne Slovenke, ki so s svojim delom in vztrajnostjo orale ledino na najrazličnejših področjih.

Zofka Kveder, Minka Govekar in Kristina Gorišek Novaković so ženske, ki so s svojim pionirskim delom, vztrajnostjo, držo, aktivizmom in vizionarstvom orale ledino vsaka na svojem področju.

Njihove zgodbe skupaj z zgodbami umetnic, učiteljic, pravnic, podjetnic, športnic … prinaša knjiga Nepozabne. Nekatere od njih poznamo, za druge večina še slišala ni, je pa vsaka od njih pomembno zaznamovala slovenski prostor.
 

Kristina Gorišek Novaković

Med maloštevilnimi letalskimi pionirkami na svetu zaseda Kristina Gorišek Novaković (1906–1996) posebno mesto kot prva Slovenka, Jugoslovanka in tudi kot prva ženska na Balkanu, ki je samostojno poletela in prejela diplomo pilotke športnega pilotiranja.

Kristina Gorišek Novaković

Zgodilo se je 9. novembra 1932. Začetek tega prvega poleta je bil pravo presenečenje, saj je njen mentor nepričakovano skočil iz letala in ji ukazal, naj nadaljuje in pokaže, kaj zna. Pri tem se je izkazala kot pogumna, spretna in samostojna letalka. Dogodek ji je ogrel srce, kot je sama rekla. Bila je presrečna!

Kristina se je občasno vračala v domovino, v Stično, a zgolj kot potnica na letalu. Kje so bili tisti časi, ko je prvič poletela nad domačo Stično, v nizkem letu zaokrožila nad vasjo in iz letala odvrgla pismo za domače, ljudje pa so hiteli iz hiš in ji mahali v pozdrav.
 

Minka Govekar

Učiteljica, prevajalka, publicistka in aktivistka Minka Govekar (1874–1950) je bila ena najpomembnejših osebnosti ženskega gibanja na Slovenskem od začetka 20. stoletja do druge svetovne vojne. Podpirale so jo somišljenice, ki so se borile za ženske pravice, hkrati pa je imela tudi podporo, spoštovanje in razumevanje svojega moža, pisatelja Frana Govekarja. Bila sta napreden par in vzor mnogim ostajata še danes. Fran je imel Minko zelo rad. Ne samo zaradi njene lepote, ampak predvsem zaradi njenega bistrega, nemirnega duha in ustvarjalnosti.

Učiteljica, prevajalka, publicistka in aktivistka Minka Govekar. Ilustracija: Polona Lovšin

Leta 1901 je z drugimi somišljenicami soustanovila prvo slovensko žensko društvo. Njegove članice so zahtevale enakopravnost, dostop do izobraževanja, volilno pravico in na splošno več prostora v javnem življenju za ženske. Organizirale so shode, proteste in pisale peticije. Bile so odločene spremeniti svet na bolje. Minka Govekar je znana po svojih besedah: »Ženska prav tako lahko razsoja ter samostojno misli kakor možki.«
 

Zofka Kveder

Pisateljica, urednica, prevajalka in borka za pravice žensk Zofka Kveder (1878–1926) je kljub vsem omejitvam in oviram, ki so se ji znašle na poti, postala prva slovenska pisateljica in intelektualka, ki je v slovensko književnost vstopila na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Trdno je bila odločena, da si v svetu, kjer v poklicnem življenju domala ni bilo prostora za ženske, najde svoje mesto.

Pisateljica, urednica, prevajalka in borka za pravice žensk Zofka Kveder. Ilustracija: Samira Kentrić

Upirala se je togim okvirom, v katere so bila tedaj ukleščena življenja žensk. Izbrala si je nenavadno življenje in si sama krojila pravila o tem, kako živeti, in tudi, zakaj ne več.
 

Prisluhnite avtorjem projekta 

 

Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta
Nepozabne: ženske, ki so premikale meje našega sveta

Menu