Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Podobe Lile Prap, ki jih imamo vsi radi

Podobe Lile Prap, ki jih imamo vsi radi

Zakaj imamo radi Lilo Prap?

Ker nosi očala! Ker živi v hiši, ki je takšna kot vila Čira Čara! Ker tako fino riše in piše! Kaj mislite vi? Kateri odgovor je pravi?

Lila Prap oziroma Lilijana Praprotnik Zupančič (kot je njeno pravo in malo daljše ime) res nosi očala. Tudi to, da živi v veliki stari hiši, ki je zelo podobna hiši Pike Nogavičke in ji zato pravijo vila Čira Čara, je res. Najbolj pa drži, da jo imamo radi zato, ker že leta in leta ustvarja svoje prepoznavne, tako zelo barvite in značilne sli

… arhitektka. In karikaturistka. In še kaj. Ni si predstavljala, da bo kdaj risala knjige za otroke. »Če bi mi kdo prerokoval, da bom pisala in risala za otroke, bi se mu verjetno samo smejala,« pravi danes. Potem pa je dobila sina. Med igro z njim jo je pot kar sama zanesla v otroški svet in risanje za otroke.

kanice, ki navdušujejo male bralce in njihove starše – doma in po svetu.

»Zdaj se, čeprav je moj sin velik že skoraj dva metra, v glavnem še vedno ukvarjam z ustvarjanjem za otroke. Kot kaže, me to delo popolnoma zadovoljuje, saj sem na tem področju zdržala precej več let kot v drugih poklicih,« pravi Lila o svojem ustvarjanju. Seveda pa je treba povedati, da Lila ni »le« ilustratorka. Svojih značilnih slikanic se loteva celostno. Sama naredi načrt in zasnovo za knjigo, piše besedila, naslika podobe in vse skupaj začini še z dobro mero humorja, ki ga njeni zvesti bralci dobro poznamo in cenimo.

Ena knjiga Lili Prap vzame kar veliko časa. Tudi zato, ker lahko ena slika nastaja tudi nekaj dni. Včasih se zgodi, da s kakšno ni zadovoljna, zato jo zavrže in začne znova. Torej zanjo porabi še več dela in še več časa. Takole pravi: »Ilustriranje me včasih spominja na tlako. Dneve in dneve ali cele mesece skrčena čepim ob papirju in nanj kracam, kar sem si zamislila v glavi.« Da iz tega nastane slikanica, je včasih potrebnih nekaj mesecev.

In kakšne so posledice tako dolgotrajnega dela? Lila hudomušno odgovarja: »/…/ kot presta zvita hrbtenica, krči v mišicah in prosojno bela barva kože, ki je predmet splošnega posmeha, ko se v največji vročini kakšen dan v kratkih hlačah priplaziš na sonce«. Seveda pa so rezultat tovrstnega garanja in odrekanja tudi vedno nove čudovite slikanice! Lila jih zadnja leta neumorno ustvarja, mali bralci in njihovi starši pa jih z velikim veseljem prebirajo, se ob njih zabavajo, smejejo in mimogrede izvedo marsikaj novega o … o dinozavrih, zmajih, ptičih, pa tudi kokoših in drugih pernatih in nepernatih, precej zobatih in čisto nezobatih, kosmatih in golouhih zverinah in zverinicah.

Lila je bila uspešna že s svojo prvo slikanico Male živali, ki je bila zelo hitro tudi prevedena. Pravi mednarodni preboj pa je sledil s slikanico Zakaj, ki je postala fenomen v svetovnem merilu. Lilina dela so doslej dosegla več kot 38 držav, vsako leto pa se jim pridruži še kakšna nova. Njen opus obsega 16 unikatnih slikanic, okoli 80 000 jih je bilo natisnjenih v slovenščini, več kot 600 000 pa v tujih jezikih.

Gotovo imate kakšno od njih doma tudi vi! Morda eno od Lilinih najbolj znanih in najpogosteje prevedenih slikanic – Zakaj? Morda simpatične Dinozavre?!, igrivo in domiselno Kraco ali pa legend in pravljic polne Zmaje?!
Vsi tisti, ki nestrpno čakate Lilinih novih umetnin, boste gotovo veseli novičke, da je v slovenščini prav pred kratkim izšla njena čisto nova slikanica Ptiči?!, če pa imate kakšne mlajše sorodnike ali prijatelje, ki govorijo nemško, jih boste lahko razveselili tudi z novim prevodom – v nemškem jeziku namreč po novem rjovejo tudi Lilini Zmaji?! (v nemščini Drachen?!).

Lila Prap je bila že dvakrat nominirana za Andersenovo nagrado, ki ji po domače pravijo tudi mala Nobelova nagrada za literaturo. Prejela je nominacijo za nagrado Astrid Lindgren, doma pa se je razveselila uglednih Levstikove in Smrekarjeve nagrade, leta 2002 pa je dobila še nagrado za najlepšo knjigo.

Tudi mednarodno častno priznanje IBBY za ilustracijo je prejela. Letos je bila častna gostja v Bologni, kjer je bila slovenska stojnica odeta prav v barvite Liline ilustracije iz njene najnovejše slikanice Ptiči?!

Menu