Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

O poslavljanju brez slovesa

Kurilna sezona je spet prišla prekmalu. Muminov ni doma, odpotovali so, a vrata so pustili odklenjena, njihov dom je vedno na voljo vsem, ki potrebujejo zavetje.

Vanj se zateče šest obiskovalcev, kakor se pač narišemo pri starih znancih!, postrežejo si s kislimi kumaricami in cimetovimi hrustavčki ter postorijo to in ono okrog hiše. Prisoten je tudi prednik, prebivalec lončene peči.

Ravno v trenutku, ko to pišem, v spletni trgovini shop.moomin.com praznujejo Moomin Ancestor appreciation day in v čast omenjenemu predniku ponujajo 15-odstotni popust ob nakupu izjemno ličnih izdelkov, opremljenih z njegovo podobo.

November v Mumindolu pa je daleč od stvarnosti, ki nas obdaja; je umirjena, počasna zgodba, neznansko vznemirljiva med vrsticami. Prav takšne so tudi ilustracije Tove Jansson; tihotne črtne risbe, ponekod drobne vinjete, ki dopolnjujejo besedilo, drugod malce večje upodobitve prizorov z bogatimi igrami tekstur.

November v Mumindolu je zgodba o gostih brez gostiteljev in poslavljanju brez slovesa, je mojstrovina o življenju v njegovi budni in bistri obliki. Ali po današnje: pet zvezdic, neskončno srčkov!

November v Mumindolu
Tove Jansson

Sofinancira program Evropske unije
Menu