Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Zbirka Esenca - 15 let

Nujno esenčno branje s poglobljenim uvidom

Leta 2005 je začela izhajati prelomna zbirka Esenca, ki jo je urednik Mitja Pucer zasnoval kot izbor najslavnejših avtorjev zlasti družboslovne provenience.

Do danes se je v zbirki Esenca nabralo 35 del različnih strokovnjakov, družbenokritičnih komentatorjev, znanstvenikov in poznavalcev svojih področij, od antropologije in matematike do ekologije. 

Že prva knjiga je zakoličila uspešno pot te prav posebne zbirke – duhoviti poljudnoznanstveni potopis Kratka zgodovina skoraj vsega priljubljenega ameriško-britanskega pisca Billa Brysona se je do danes prodal v več kot 15.000 izvodih. Ob 15-letnici izhajanja Esence sta današnja urednika zbirke Mitja Pucer in Sanda Šukarov spregovorila o naslovih, ki so zaznamovali čas, v katerem živimo.
 

Zbirka Esenca je ena redkih, če ne celo edina pri Mladinski knjigi, ki že od začetka nastaja v redakcijskem sodelovanju več urednikov. Trenutno jo izmenično urejata vidva, Sanda in Mitja. Kako izbirata avtorje in naslove?

Mitja Pucer: Zbirka Esenca je bila zamišljena kot jagodni izbor nekaterih najslavnejših avtorjev zlasti družboslovne provenience, bodisi preteklih "klasikov" ali sodobnih psihosocialno prodornih piscev; nekakšen reprezentativni povzetek ali lestvica "the best of" del različnih strokovnjakov, družbenokritičnih komentatorjev, znanstvenikov in poznavalcev svojih področij, od antropologije in matematike do ekologije. Pozneje se je koncept malce razširil tudi na druge motive in teme. V zbirki so tako imena kot Fromm, Freud, Jung, Trstenjak in Eco, pa tudi aktualnejši Dawkins, Sagan, Gladwell, Lovelock in Harari. Med preteklimi avtorji je še veliko takih, ki bi lepo sodili v zbirko, nekateri sodobni pa se pojavljajo sproti in jih nenehno iščemo.

Sanda Šukarov: Avtorje in knjige izbiramo po dveh ohlapnih kriterijih: to so lahko pomembna dela ali vidni avtorji s področja (poljudne) znanosti, psihologije, sociologije, ki v slovenščini še niso dočakali prevoda, ali pa trenutne svetovne uspešnice. V vsakem primeru kakovostno, nujno esenčno branje s poglobljeno obdelavo izbrane tematike.
 

Vama je kateri od avtorjev ali delo v zbirki Esenca še prav posebej pri srcu?

Sanda Šukarov: Vsaka knjiga, ki jo urejam, je tisti hip moja najljubša, če pa se ozrem v esence, ki sem jih uredila doslej, pa je to najbrž Tihi Susan Cain, manifest introvertnežev v odličnem prevodu Aleša Učakarja. Tudi zato, ker sem se v knjigi zelo našla (česar mi marsikdo še danes ne verjame). Zelo me je presunila tudi Minljivost ameriškega kirurga Atula Gawandeja (sijajno jo je prevedel Samo Kuščer), razmišljanje o dostojnem slovesu od življenja, ki bi moralo imeti prednost pred invazivnimi medicinskimi posegi. 

Mitja Pucer: Še vedno je znotraj Esence vsaj prodajno najuspešnejši naslov, ki se je v zbirki leta 2005 pojavil kot njen prvi, namreč duhoviti in zabavni poljudnoznanstveni potopis Kratka zgodovina skoraj vsega priljubljenega pisca Billa Brysona. Svetovljanski ameriško-britanski avtor, ki je še vedno zelo aktiven in zaposlen s sila raznolikimi projekti, je za svoje delo prijaznega, razumljivega približevanja znanosti vsakomur prejel mnoge prestižne nagrade in častne naslove, po njegovih anekdotičnih zgodbah so nastali celo nekateri kratkočasni hollywoodski filmi, kot je Sprehod po gozdu (2015) z Robertom Redfordom, Emmo Thompson in Nickom Noltejem.

  Zbirka Esenca je bila zamišljena kot jagodni izbor nekaterih najslavnejših avtorjev zlasti družboslovne provenience.

  Katere teme znotraj znanosti so najbolj popularne med bralci?

  Mitja Pucer: Večni klasiki, kakor se zdi, so priljubljeni astronom Carl Sagan, duhoviti fizik Richard Feynman, pronicljivi razvojni biolog Richard Dawkins, sloviti geograf in antropolog Jared Diamond ter revolucionarni astrofizik Stephen Hawking. Med sodobnimi avtorji ljudje iščejo teme, ki raziskujejo svetovni nazor, globalni ustroj sveta in njegovih vodilnih struktur, možnosti finančne in ekonomske neodvisnosti, zmožnosti in pasti vseprisotne tehnologije, telesno in psihično zdravo življenje, delovanje sodobne družbe in njenih sestavnih členov, resnično naravo človeka z vsemi pomanjkljivostmi vred ter univerzalna psihosocialna načela v času naraščajoče krize vrednot, ideologij in morale.

  Sanda Šukarov: Vsem knjigam v zbirki Esenca je skupno to, da so izbrani avtorji res dobri, široko razgledani pisci in da se tem lotevajo interdisciplinarno. Nobena knjiga ni samo s področja psihologije, medicine, sociologije, ekologije. Za vse je značilen preplet tem, širši pogled, kar bralci zelo cenijo – kot takšnega uspešnega "interdisciplinarca" naj omenim Yuvala Noaha Hararija. Težko bi izpostavila bolj ali manj uspešne – pri slovenskih bralcih so doslej vse doživele lep odziv.
   

  Je moč opaziti več ali manj pomembnih del na določene teme skozi čas? Se krajina spreminja?

  Mitja Pucer: Založništvo kot panoga je v vsakem času odraz družbe in spremlja težnje ljudi, da jim knjižni avtorji pomagajo pri pojasnjevanju sveta ter iskanju odgovorov na vprašanje, kaj nas v prihodnosti čaka in kam gremo kot civilizacija. V današnjem spremenljivem in težavnem obdobju tovrstne knjige pomenijo zlasti uteho in razbremenitev negotovosti, zato je pomembno, da uredniki izbiramo verodostojne in objektivne vsebine strokovnih avtorjev, ki jim gre zaupati in s katerimi se lahko kot bralci poistovetimo. Značilen predstavnik tega trenda je recimo poljudni zgodovinar in sodobni filozof Yuval Noah Harari, čigar knjige so še vedno med najbolj branimi in priljubljenimi.

  Sanda Šukarov: Prav pri Esenci se mi zdi, da ostajamo pri velikih večnih temah, ki ne izgubljajo svoje veljave: medosebni odnosi, povezanost, odtujenost, odnos do okolja, do tehnologije, do sebe ... Vedno se preizprašujemo in iščemo rešitve, tudi z branjem takih del.

   Izbrani avtorji so široko razgledani pisci, ki se tem lotevajo interdisciplinarno.

   Katero knjigo znotraj zbirke Esenca, ki bo izšla v letu 2021, najbolj željno pričakujeta?

   Sanda Šukarov: Pravkar je izšla O robotih in ljudeh Francozinje Laurence Devillers. Uredil jo je kolega Mitja, ki je tudi tvorec zbirke Esenca. Seveda jo bom z veseljem prebrala. Tudi to se mi zdi fino, da imamo v Esenci vse več avtoric – lani je bila to Esther Perel z Erosom v ujetništvu.

   Mitja Pucer: Čeprav je v programu Esence 2021 tudi odmevna in težko pričakovana knjiga Dobri prednik sodobnega socialnega filozofa Romana Krznarica, osebno dajem prednost francoski pisateljici Laurence Devillers in njeni poljudnoznanstveni knjigi O robotih in ljudeh. Prvič, ker gre za avtorico in vrhunsko strokovnjakinjo na področju, ki ga marsikdo pripisuje predvsem moškim, in drugič, ker so premise žanra znanstvene fantastike med mojimi najljubšimi v literaturi že od otroštva, ko sem hlastno prebiral Asimova, Bradburyja, Heinleina, Clarka in Lema. Pisateljica nam na razumljiv, berljiv in duhovit način pričara svet bližnje prihodnosti, ki je z uporabnimi roboti kot človeškimi spremljevalci v resnici že tukaj in zdaj.
    

   Zbirka Esenca v številkah

   • V 15 letih je v zbirki izšlo natanko 35 naslovov.
   • Skupna naklada vseh naslovov v zbirki je impresivnih 85.000 izvodov. 
   • Najbolje prodajana knjiga iz zbirke je Kratka zgodovina skoraj vsega Billa Brysona, ki je tudi začela zbirko – prodanih je bilo več kot 15.000 izvodov.
   • Druga najbolje prodajana knjiga je Sapiens Yuvala Noaha Hararija z 12.000 izvodi.
   Menu