Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Klasika otroške literature tudi v slovenščini

»Na verandi je čakala kava, vse se je urejalo kar samo, vse je bilo preprosto in je teklo samo od sebe.«

Serija o dogodivščinah mumintrolov in njihovih gostov finske pisateljice in slikarke Tove Jansson velja za eno temeljnih del svetovnega mladinskega leposlovja. November v Mumindolu je deveta in zadnja knjiga o Muminih. Končno imamo tudi slovenski bralci na voljo vse knjige.

Zgodbe Tove Jansson enako močno kot otroke nagovarjajo tudi odrasle. Še posebej zadnja, November v Mumindolu, ki govori o obdobju, ko Muminov ne srečamo. So pa v nas – vseskozi.

»Čas je mineval, dež pa je še kar padal. Še nobeno jesen ni toliko deževalo. Doline po obali je preplavila voda, ki se je zlivala s hribčkov in pečin, in zemlja se ni sušila, temveč je začela gniti. Poletje je nenadoma odskočilo tako daleč, kakor da ga nikoli ni bilo, poti med hišami pa so se hudo podaljšale, zato se je vsakdo zalezel v svoj domek.«

Mumini so prisrčna pravljična bitja, nekakšni trolčki. Na prvi pogled so videti kot pomanjšani nilski konji, z belimi krznenimi kožuščki, velikimi gobčki in repi, ki imajo na koncu čopek. Mumindol je svet, poln strpnosti, prijateljstva in radoživosti. O, ko bi lahko vsi živeli v takem svetu. Kjer ima vsako bitje neizmerno veliko svobode, ljubezni, podpore. Vsak je lahko samosvoj, edinstven in obenem povezan z drugimi in naravo. Eno samo veselje. Tudi v žalosti.

Čeprav so mumini stari že več kot sedemdeset let, so še vedno očarljivi in se znajo prikupiti tudi današnjim otrokom. Želim si, da bi knjige Tove Jansson našle pot prav na vsako domačo knjižno polico in nam kazale pot sobivanja.

Sofinancira program Evropske unije
Menu