Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Kako branje vpliva na dojenčkove možgane

Kako branje vpliva na dojenčkove možgane

Knjige in branje v zgodnjem otroštvu pomagajo vzpostavljati pozitiven odnos med otrokom in staršem.

Vendar pa to ni edina funkcija knjig. Raziskave namreč kažejo, da glasno branje in skupno listanje knjig pomembno vplivata na otrokov jezikovni razvoj in kasnejše bralne sposobnosti.

Ali ste vedeli?

Ob rojstvu ima novorojenček 100 milijard nevronov. Med odraščanjem v odraslo osebo se število povezav med njimi, t. i. sinaps, zmanjša z 1015 na približno 7000. Ob vsaki izkušnji ali novem znanju se v naših možganih ustvari spomin v obliki vzorca aktiviranih sinaps.

Z večkratno izpostavljenostjo nekemu dražljaju se ta določena kombinacija krepi in obratno, z redkejšo izpostavljenostjo ta povezava slabi. Z vsakdanjimi izkušnjami, novimi zvoki, oblikami in barvami, okusi in teksturami se začnejo krepiti sinapse, povezave med nevroni v možganih. Nevronske povezave, ki se redkeje uporabljajo, hitreje izginejo. Zelo pomembno je torej, da svojim otrokom ponudimo raznoliko okolje, ki otroka spodbuja v razvoju.
 

Koristi skupnega branja

Raziskave so pokazale pomembno povezavo med številom knjig v gospodinjstvu in otrokovimi bralnimi sposobnostmi. Otroci, ki odraščajo v gospodinjstvu, polnem knjig, znajo hitreje brati in imajo boljši besedni zaklad kot otroci iz družin, kjer knjig ni veliko.

Otroci, s katerimi so se starši veliko pogovarjali in jim brali, ko so bili še dojenčki, so prav tako hitreje usvajali materni jezik in imeli bogatejši besedni zaklad. Skupno branje tako ni le zabavno in poučno, temveč vsestransko kakovostno preživljanje časa.
 

Kdaj otroku začeti brati in kaj?

  • Otroku lahko začnemo brati takoj po rojstvu. Že novorojenčki in zelo majhni dojenčki uživajo v branju in se ob tem veliko naučijo. Na začetku spoznavajo melodijo jezika, nove glasove in zvoke, razločujejo različne barve glasov in opazujejo našo mimiko. Hkrati se učijo prepoznavati čustva in s tem povezano vsebino prebranega besedila.
  • Dojenčkom do petega meseca lahko predstavimo knjige z enostavnimi rimami, knjige z liki in vzorci, kartonke s slikami predmetov in živali, mehke knjige.
  • Dojenčki do 11. meseca raziskujejo slikanice s prvimi besedami, z abecedo in številkami ter uživajo v zbirkah pesmi in enostavnih zgodbah.
  • Malčki radi prisluhnejo zgodbam o vsakdanjem življenju, pokukajo v knjige z zavihki in poslušajo zgodbe z rimajočim se besedilom.

V nadaljevanju izveste, kako s knjigami zapolniti čas z novorojenčki in dojenčki.
 

Prstne igre z rimami

Živobarvne slike, polne barvitih likov in vzorcev, ki jih spremljajo enostavne rimajoče se pesmice z veliko ponovitvami, so odlične za novorojenčke in starše. Branje pesmi popestrimo s prstnimi igrami, božanjem in žgečkanjem.

Bližina in dotik staršev dojenčka pomirja, razveseljuje, vodi k razumevanju in dodatno animira. Različne barve in liki, ki jih otrok vidi v knjigi, pomagajo pri razvoju možganov in njihovem učenju prepoznavanja razlik med njimi.

Odlična knjiga za igranje z novorojenčki je čudovita slikanica Biba buba baja Mire Voglar.

Biba buba baja
Mira Voglar

Ritmični verzi, ki jih spremljajo prstne igre, ustvarjajo toplo bližino med starši in otroki.

Potipanke in mehke ali tihe knjige

Pisane barve, različne teksture in raznoliki šumi mehkih knjig so odlični za gledanje in seveda tudi glodanje najmlajših, saj spodbujajo radovednost, raziskovanje in interakcijo s knjigo. Dojenčki svet najraje raziskujejo z usti in take knjige so ustvarjene prav zanje.

Knjiga, ki je pravzaprav tudi mehka igrača, ponuja veliko možnosti za branje s starši ali za samostojno raziskovanje, medtem ko otrok na trebuščku krepi svoje mišice. Z mehkimi knjigami lahko najmlajši že prvič spoznajo legendarne literarne junake, kot sta Muca copatarica Ele Peroci in Maček Muri Kajetana Koviča

 

Oblike in barve

Dojenčki na začetku razvoja barve zaznavajo v desni možganski hemisferi. Pri starejših otrocih pa se zaznava barv premakne na levo stran, kar znanstveniki razlagajo z vlogo jezika pri poimenovanju barv.

Slikanice, polne oblik in barv, z enostavnimi zgodbami in brez dodatnih zapletov so lahko dobro večerno branje za lahko noč. Nežno branje otroka pred spanjem umiri, znani glas pa ga uspava. 
 

Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje

Kratke ljudske pesmi, ki jih lahko ponavljamo ali pojemo, so odlične za otrokovo postopno prepoznavanje posameznih besed.

Pesmi, ki se jih naučimo v zgodnjem otroštvu, se vtisnejo globoko v spomin in ostanejo z nami vse življenje. Čudovit izbor ljudskih pesmi najdemo v knjigi Pojte, pojte, drobne ptice, preženite vse meglice.

Pojte, pojte drobne ptice, preženite vse meglice

Slikanica in CD vsebujeta slovenske ljudske otroške pesmice.

Igra zvokov in šumov

Slikanica je kombinacija tako barvnih kot črno-belih slik, kjer se rimajoče besedilo izmenjuje s posameznimi zvoki. Dojenčku lahko starši predstavijo zvoke, ki jih stopinje povzročajo v travi, vodi, gozdu, močvirju itd. Otroka drugačni zvoki pritegnejo, z njimi spoznava svet in z zanimanjem prisluhne.

Za celostni razvoj možganov in slušnega korteksa je pomembna raznolikost v zvokih, ki jim je otrok izpostavljen v zgodnjem razvoju.

Pa še to

Priporočena razdalja knjige pri branju za najmlajše je 25 cm, saj na tej razdalji novorojenček na začetku že lahko razloči obrise in kontraste. Pozneje bo knjige opazoval med pasenjem kravic in jih prijemal v roke, ko se bo lahko usedel.

Pomembna je izkušnja, zato lahko otrokom pomagamo listati tudi slikanice, samostojno pa najlažje gledajo kartonke.

Menu