Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Še do 30. 6. lahko v trgovinah Mladinske knjige unovčite BON21.

Poletna bralna priporočila: knjižna blogerka Barbaro Žvirc ali Izposojevalka besed, vplivnica Ajda Rotar Urankar in knjigarka Vesna

Kaj brati to poletje? Priporočajo 3 navdušene bralke

Knjižna priporočila blogerke Barbare Žvirc, vplivnice Ajde Rotar Urankar in knjigarke Vesne iz Konzorcija.

Ali lahko s knjigo obiščeš ves svet? In se z njo odpraviš, kamor želiš? Kakšne so zgodbe in knjige, ki ganejo, navdihnejo, nasmejejo ali sprostijo? In kaj bi priporočili za poletno branje?

Vse to smo povprašali tri navdušene in predane bralke – knjižno blogerko Barbaro Žvirc, vplivnico in oblikovalko Ajdo Rotar Urankar ter knjigarko Vesno iz Konzorcija.

Barbara Žvirc, knjižna blogerka (Izposojevalka besed)

S knjigo greš, kamor želiš. Sveta resnica! Knjige so zemljevidi tvojih popotovanj. Vsaka te, ko jo odpreš, popelje v (ne)znane kraje in v vsaki ostane del tebe. In knjižni odtis ene same knjige na koncu vsebuje odtise vseh, ki so se z njo družili, ob njej jokali, se smejali, delali načrte in prebolevali razhode, bolezni in (ne)dokončane zgodbe.
Za poletno branje priporočam knjigo Pandemija, prvenec pisateljice Jane Vagner. Seveda samo, če ste pripravljeni podoživeti tesnobo, ki je med ljudi začela trositi semena s pojavom koronavirusa. V knjigi spremljamo zgodbo Anje, njene družine in para iz sosednje hiše, ki krenejo na pot iz Moskve do hiške ob finski meji, kamor se želijo umakniti pred smrtonosnim virusom. Tesnobno in nenavadno branje.

Knjižno priporočilo Barbare Žvirc, Izposojevalke besed

Naslednja, ki me je tako navdušila, da jo z veseljem priporočim, je knjiga Izginuli svet Julie Phillips. Mešanica skrivnostnega izginotja dveh sestric, mističnih opisov surove narave Kamčatke in ženskih zgodb bo čez vas razgrnila kopreno vprašanj, na katera boste (ali pač ne?) na koncu branja našli odgovore.
Tretja, katere izida sem se veselila kot otrok čokolade, je mednarodna uspešnica Osvobojena pisateljice Tare Westover, v kateri avtorica opiše svoje težko in nenavadno odraščanje v mormonski družini ter neusahljivo željo po drugačnem življenju "tam zunaj". Priporočam vsem, ki želite izvedeti, kako lahko izobrazba osvobodi ljudi.

 

Ajda Rotar Urankar, vplivnica in oblikovalka

Za poletno branje vam priporočam Popolno omamo, ki ponuja vpogled v dogajanje v Hitlerjevi glavi v času pred in med drugo svetovno vojno. Knjiga je zgodovinska, a veliko večji poudarek je na miselnih procesih. Tudi če vas vojne teme ne zanimajo, je to idealna knjiga za na plažo.

Če pa imate vseeno raje lažje teme, pa svetujem knjigo Tole bo bolelo Adama Keya. Sama sem imela ves čas solze v očeh, malo od smeha in malo od žalosti. Več vam pa ne izdam.

 

Vesna, knjigarka iz Konzorcija

Za poletno bralno priporočilo sem izbrala dve knjigi. Prva je V morju zrnce soli, drugačna zgodba o drugi svetovni vojni. Napisana je s perspektive mladih – spremljamo zgodbo petih protagonistov, starih od 7 do 22 let. Dogaja se v času, ko Nemčija izgublja vojno in sovjetski vojaki že napadajo nemško ozemlje. Mladostniki, ujeti med nacistično Nemčijo in sovjetske vojake, želijo ubežati obojim. Presunljiva in ganljiva pripoved. Jezik je zelo poetičen, poglavja so kratka, kar pomeni, da lahko knjigo kadarkoli odložimo, ampak zagotavljam vam, da jo boste želeli vzeti nazaj v roke.

Druga knjiga je roman Skrivno društvo KRVZ, dobitnik nagrade modra ptica. Simona Semenič je literarno zelo podkovana pisateljica. Gre za fantazijski roman, v katerem spremljamo dve zgodbi. Na eni strani imamo štiri slovenske otroke, ki se dokopljejo do zemljevida, na drugi strani – tudi na drugi strani sveta – pa Avstralca, ki celo življenje posveti preučevanju zmajev. In ko beremo to knjigo, se obe pripovedi lepo združita. Več vam pa ne izdam, saj boste knjigo zagotovo hoteli prebrati.

Menu