Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Unovčite BON21 za knjižna darila v trgovinah Mladinske knjige

Boris Pahor ob 107. rojstnem dnevu

Častitljivih 108 let Borisa Pahorja

Tržaški pisatelj Boris Pahor je 108. rojstni dan proslavlja z modrimi mislimi za naš čas.

Boris Pahor še vedno sledi svojemu poslanstvu pričevalca 20. stoletja, kritično pa se odziva tudi na aktualno dogajanje. 

Kot edini še živeči očividec požiga Narodnega doma v Trstu je po 100 letih dočakal njegovo vrnitev slovenski narodni manjšini v Italiji, ob obletnici pa sta mu predsednika obeh držav, Slovenije in Italije, lani izročila najvišji državni odlikovanji.

 

Pričevalec 20. stoletja

Pahorjevo življenje so zaznamovale vojne in totalitarni režimi, zato na osnovi lastnih izkušenj vztrajno opozarja na njihove pasti. Njegova življenjska zgodba je predstavljena v obsežni monografiji Tako sem živel: stoletje Borisa Pahorja avtorice Tatjane Rojc, ki je pri Mladinski knjigi izšla ob pisateljevem 100. rojstnem dnevu.

Življenjska pot Borisa Pahorja izrisuje tudi celotno dvajseto stoletje. Kritično pa se odziva tudi na dogajanja 21. stoletja, kar dokazuje knjižica Tako mislim, ki je pri Mladinski knjigi izšla leta 2019, ob njegovem 106. rojstnem dnevu.
 

Trdno verjame v človeka

»Recept« za svoj življenjski vitalizem delno pripisuje genom, a tudi svoji odločitvi, da bo pričevalec resnice. Pri tem »trmasto« vztraja, vse odkar se je rešil taborišča.

Med mejniki še posebej izpostavlja izid svoje knjige Nekropola v Franciji, ki ga je izstrelila v pisateljsko orbito. 

Tudi epidemija je v njegovih očeh še ena preizkušnja za človeštvo, ki mora dati prednost dobroti, medsebojni pomoči in solidarnosti. Le tako lahko ta svet postane boljši.

 

Dokumentarni film o življenju in delu Borisa Pahorja

V produkciji BBC-ja je nastal odmevni dokumentarec z naslovom Mož, ki je preveč videl. Slovensko televizijsko premiero je doživel 26. januarja 2021 na RTV Slovenija. Projekt promocije avtorja in dokumentarnega filma je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo.

 

Menu