Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Polonca Kovač

Polonca Kovač (1937) je mladinska pisateljica, scenaristka in prevajalka. 

Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz primerjalne književnosti in italijanščine. Po diplomi je poučevala italijanščino in nemščino na Delavski univerzi Cene Štupar, nato je delala v Svetovalnem centru za otroke in mladostnike. Kasneje je poučevala nemščino v Centru za tuje jezike v Ljubljani, v letih pred upokojitvijo pa je delala kot samostojna kulturna delavka. 

Napisala je več kot 30 izvirnih besedil za otroke in mladino – od pravljično-fantastičnih in realističnih pripovedi do iger in scenarijev za televizijski igrani program ter leposlovno-poučnih del. Središče njenih del so radost življenja, dosledno zagovarjanje drugačnosti in humor. 

Med njenimi najbolj priljubljenimi deli so: Klepetava želva, Zgodbe od A do Ž, Težave in sporočila psička Pafija, Pet kužkov išče pravega, Vesoljsko jajce ali 1+1=5, Urške so brez napake, Andrejev ni nikoli preveč, Kaja in njena družina, Zelišča male čarovnice, Zverinice od A do Ž … Pisan izbor iz njenega bogatega opusa je objavljen v antologiji Kaj se komu sanja. 

Sodelovala je z mnogimi ilustratorji: Marjanom Mančkom, Marjanco Jemec Božič, Jelko Godec Schmidt, Ančko Gošnik Godec, Ano Košir …

Je tudi odlična prevajalka. Med njenimi številnimi prevodi mladinskih del imajo posebno mesto Grimmove pravljice.
 

Knjige avtorja

Menu