Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Hero foto 4

Louise Glück

Louise Glück (1943) je eden vodilnih glasov sodobne ameriške poezije.

Rodila seje v New Yorku. Študirala je na Kolumbijski univerzi, vendar ni diplomirala; njen mentor je bil Stanley Kunitz. Živi v Cambridgeu in je profesorica angleščine na univerzi Yale.

Svojo prvo pesniško zbirko je objavila leta 1968. Zdaj je v njenem ustvarjalnem opusu dvanajst pesniških zbirk in nekaj zvezkov esejev o poeziji. Njene osrednje teme so: otroštvo in družina, medčloveški odnosi, minljivost in želja preživeti. Kljub temu da je zanjo pomembno avtobiografsko ozadje, pa ni osebnoizpovedna pesnica. Upesnjuje univerzalno izkušnjo, pri tem pa se naslanja na klasične motive in mitologijo.

Pri Mladinski knjigi je v zbirki Nova lirika leta 2011 izšel izbor njene poezije z naslovom Onkraj noči v prevodu Veronike Dintinjana. Izbor zajema po nekaj avtoričinih pesmi iz vseh njenih pesniških zbirk razen iz prvenca.

Za svoje delo je prejela več nagrad, med drugim Pulitzerjevo za zbirko The Wild Iris (Divja perunika; 1992) in ameriško nacionalno nagrado za svojo zadnjo pesniško knjigo Faithful and Virtuous Night (Zvesta in krepostna noč; 2014). V letu 2020 je prejela Nobelovo nagrado za književnost »za nezamenljivi pesniški glas, ki s strogo lepoto naredi individualen obstoj univerzalen«.

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Bi en dim?
Zdravo življenje
Haruki Murakami
Haruki Murakami

»Hočem mir v duši«

Preberite intervju z japonsko literarno zvezdo

Menu