Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Jean-Paul Dubois

Jean-Paul Dubois se je rodil leta 1950 v Toulousu v Franciji.  

Pred študijem sociologije je delal na gradbišču in fotografiral pohištvo, naključje pa ga je privedlo do pisanja. Začel je kot športni novinar, od leta 1984 je bil dopisnik revije Le Nouvel Observateur iz ZDA. Petnajst let je živel v Severni Ameriki. Svoje izkušnje in zgodbe iz tamkajšnjega obdobja je zbral v knjigah esejev L'Amérique m'inquiète (1996) in Jusque-là tout allait bien en Amérique (2002). V teh letih je napisal tudi prve romane. 

Od leta 1987 je skoraj vsako leto napisal novo knjigo. Glede svojega pisanja pravi, da ne »izumlja« ničesar, ampak ubeseduje izključno svoja opažanja in izkušnje. 

Duboisa danes uvrščajo med najpomembnejše sodobne francoske avtorje. Poleg gouncourta je prejel še več drugih nagrad, med drugim Nagrado francoske televizije leta 1996 za filmsko priredbo njegove knjige Kennedy et moi (1996, Kennedy and Me).  
Njegov roman Une vie française, v francoskem jeziku izdan leta 2004 in leta 2008 (A French Life) v angleškem jeziku je saga o francoski baby boom generaciji, od njenega idealizma v 60. do potrošništva v 90. letih. Za francosko različico romana je prejel nagrado Prix Femina.

Roman Vsak od nas biva na tem svetu po svoje, za katerega je prejel najvišje francosko literarno priznanje, Goncourtovo nagrado, leto zatem pa pri nas tudi posebno Goncourtovo nagrado po izboru slovenskih študentov, so po izidu hitro prevedli v številne jezike. V grenko-sladkem tonu velikanov ameriške književnosti, Philipa Rotha and Johna Updika, kot Duboisa povzdiguje kritika, pripoveduje o družbeni krivičnosti in velikih prevratih. Opisuje izzive človeškega sobivanja in osvetljuje brodolom, neuspehe posameznika.  

Dogodki

11. 06. 23 ob 11:00, Ljubljana - Festivalna dvorana
13. 06. 23 ob 16:30, Ljubljana - Botanični vrt, čajnica Primula

Poskusno branje: Kako nastajajo čustva

Preberite odlomek iz osupljive knjige, ki postavlja na glavo vse naše znanje o možganih.

Kako nastajajo čustva 1100 px
Lisa Feldman Barrett
MK+ mali oglas v vsebinskih blokih 600 x 450 px

Mladinska knjiga PLUS

Odkrijte svojo digitalno knjižnico. Berite ali poslušajte. Vsi žanri za vse okuse. Brez omejitev.

David Zupančič: Želim, da hči vzljubi knjige

Za specializanta infektologije, ki je med epidemijo ozaveščal svoje sledilce, verjetno ni slišal le nekdo, ki živi pod skalo.

Menu