Vabljeni v trgovine Mladinske knjige. Blizu smo >

Janez Bitenc

Janez Bitenc (1925–2005) je slovenski skladatelj, pedagog, publicist in glasbeni urednik in eden najpomembnejših slovenskih glasbenih ustvarjalcev za otroke. 

Leta 1952 je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na svoji poklicni poti je deloval kot glasbeni urednik na nacionalnem radiu, v založbi DZS, poučeval in ravnateljeval v glasbeni šoli … Prvi na Slovenskem je začel sistematično razvijati glasbeno vzgojo predšolskih otrok in metodiko glasbenega pouka. 

Napisal in uglasbil je več kot 500 pesmi, 30 glasbenih pravljic za otroke, 15 pesmaric. Podpisal se je tudi pod več kot 30 kaset in plošč. Mnoge njegove pesmi so ponarodele (Metuljček Cekinček, Tri muce, Naša četica koraka …). Njegova dela so bila objavljena tudi v revijah, med drugim v Cicibanu in Cicidoju, ter predvajana na radiu in televiziji. 

Ob 90. obletnici njegovega rojstva je pri Mladinski knjigi izšla glasbena slikanica Metuljček cekinček z 90 njegovimi najlepšimi pesmimi za otroke, ki jih dopolnjujejo ilustracije Jelke Reichman. 
 

Knjige avtorja

Saša Pavček s knjigo Zastali čas
Saša Pavček

»Zdaj je čas za poezijo«

Priljubljena igralka in pesnica o svoji drugi pesniški zbirki Zastali čas. Preberite intervju

O-skupini_Nagrade_Modra-ptica

Nagrada modra ptica

Avtorice in avtorje vabimo k sodelovanju v natečaju za nagrado modra ptica 2022

Haruki Murakami
Haruki Murakami

»Hočem mir v duši«

Preberite intervju z japonsko literarno zvezdo

Menu